Mijn winkelwagen 0 items: € 0,00

Voor vragen mail naar:
info@smultaartenshop.nl

Tips en trucs

Het decoreren van taarten is een enorm leuke bezigheid, dat telkens weer veel voldoening geeft. Zowel voor het oog als voor de mond! In elk huishouden of bedrijvigheid zijn genoeg gelegenheden te bedenken waarvoor er een mooie en smakelijke taart gemaakt kan worden. De mogelijkheden in het decoreren van taarten zijn zo breed, dat het nooit gaat vervelen.

De meeste bezoekers van deze website zullen al vaker een marsepein of fondant taart gemaakt hebben. Voor degenen die nog wat hulp nodig hebben of het voor het eerst gaan proberen, kunt u hieronder stapsgewijs lezen hoe u tot een mooie en lekkere taart komt:

De marsepein/fondant taart

De basis:
De bodem wordt gemaakt van biscuit mix, ook wel kapsel genoemd. Smultaartenshop.nl heeft een professionele biscuit mix in verpakkingen van 500 gram en 1kg. Deze mix zorgt voor de lekkerste en luchtige biscuits die nooit mislukken. Hieronder een schema, hoeveel je van de mix en hoeveel eieren je moet gebruiken voor de doorsnee van je taart.

Doorsnee bakvorm (cm) 15 20 25 30
Biscuit mix (gram) 115  200

315

450
Eieren (gram) 85 155  240 350
Water (gram/ml) 12 20

32

45
Marsepein/ fondant (gram) 325  450 600  775
Aantal personen 6 11 17 24

 

Het beste kan je de eieren op kamertemperatuur laten komen, dit geeft het beste resultaat. 
Het is verder aan te raden om de bodem een dag van tevoren te maken. Dan is de taart de dag erna goed afgekoeld en kruimelt niet zo bij het doorsnijden en decoreren.

Alle grondstoffen moeten goed gemengd worden. Met een mixer 6-8 minuten in de hoogste versnelling, 2 minuten in lage versnelling. Deze lange mixtijd is erg belangrijk omdat dit de luchtigheid van je kapsel bepaalt. 
Vet je bakvorm in met een bakspray of met wat boter en een laagje bloem.
Baktemperatuur 180-190°C. Baktijd: ca. 25-30 minuten. Test altijd met een prikker of het deeg goed gaar is en niet plakt. Als deze er schoon en droog uitkomt is je bodem klaar.

De vulling:
Vervolgens maak je de vulling, hierin zijn diverse mogelijkheden. Wat veel gebruikt wordt en ook erg lekker is, is de banketbakkersroom (eveneens te krijgen van het eigen merk van Smultaartenshop.nl). Deze kun je eventueel mengen met slagroom naar smaak, dan krijg je een vulling van zwitserse room. Dit wordt vaak gecombineerd met een vruchtenjam of confiture. 

Een andere mogelijkheid is om de taart te vullen met een lekkere bavaroise. Daarvoor kun je een neutrale bavaroise nemen en zelf een smaak toevoegen (bij Smultaartenshop.nl zijn de volgende smaken te krijgen: aardbei, banaan, ananas, kers, mango, pistache, speculaas, caramel, champagne, mascarpone en appeltaart). In deze webshop zijn ook 'kant en klare' bavaroise poeders te koop in de smaak choco of aardbei. Binnenkort worden deze smaken aangevuld met capuccino, yoghurt/kers en citroen.

Snij de taart doormidden zodat er 3 lagen ontstaan. Je kunt hiervoor een taartzaag gebruiken, wat het makkelijker maakt om de taart in gelijke en rechte delen te snijden. Als je taart hoog genoeg is dan snijdt je hem twee keer doormidden.

 

Vervolgens ga je de taart vullen. Als je jam gebruikt, doe de jam dan op de onderste laag en de room op de middelste laag. Als je het andersom doet, dan zakt die eerder in door de luchtigheid van de room en de zwaarte van de jam.

Als de taart gevuld is dan smeer je deze af met botercrème. Dit doe je om de taart egaal te maken, zodat je een mooie strakke taart krijgt. Voor het afsmeren kan je een paletmes of een spatel gebruiken. Zorg dat je alle gaten opvult met de crème en smeer het geheel goed af.

De botercrème kun je maken met behulp van de banketbakkersroom van Smultaartenshop.nl. Gebruik 50 gram poedersuiker, 100 gram mix voor banketbakkersroom, 250 ml. water en 250 gram boter. Meng de mix, suiker en water. Boter op kamertemperatuur goed romig mixen en aan het geheel toevoegen. Nog even goed doormixen en klaar is de luchtige botercrème. 

De botercrème kun je ook op de Wilton manier maken met 190 gram crisco, 450 gram poedersuiker, 1 eetlepel Meringue poeder, 12 theelepels (60 ml) water en eventueel 1 theelepel smaakstof. 


De bekleding:
Nu kun je de marsepein of fondant gaan kneden. Er is gekleurd marsepein en fondant te koop, maar je kunt er ook voor kiezen om blanke marsepein/fondant zelf te kleuren in de gewenste kleur. Kleurstoffen van PME zijn te koop bij Smultaartenshop.nl.

Als de marsepein/fondant goed gekneed is, dan kun je beginnen met uitrollen. Een speciale non-stick roller is daarbij belangrijk, omdat die niet zo snel vastplakt aan je marsepein of fondant. Je kunt een siliconen bakmat gebruiken om op uit te rollen. Gebruik anders wat poedersuiker op je werkoppervlak.


Zorg dat je de lap marsepein zo gelijkmatig mogelijk uitrolt tot een dikte van ongeveer 3 mm. Meet de lap even na, zodat deze groot genoeg is voor je taart.
Je pakt de lap marsepein voorzichtig met 2 handen op, leg ze onder de lap en leg de lap voorzichtig gelijkmatig over de taart. Daarna kun je een smoother gebruiken om de bovenkant van de taart glad en strak te strijken. Eventuele bobbels kun je zo gemakkelijk wegstrijken. 

Nou ga je de zijkanten van je taart verder bekleden. Begin bij de randen, duw de marsepein hier voorzichtig aan. Daarna ga je steeds verder naar beneden. Als er een plooi ontstaat, til je deze voorzichtig op en duw je de marsepein langzaam tegen de taart aan. Zo ga je verder totdat de hele taart rondom strak bekleed is.



Vervolgens smoother je de taart rondom glad. Zorg dat alle hobbels verdwijnen en druk de onderste rand goed aan.
Snij de overtollige marsepein weg met een mesje. Houdt het mesje schuin op de taart, in een hoek van 45 graden en snij voorzichtig rond de taart. Vervolgens smoother je de randen nogmaals glad.



Nou is de taart klaar om gedecoreerd te worden! Hiervoor heb je ontzettend veel uitstekers, molds en andere hulpmiddelen. Bij Smultaartenshop.nl zijn velerlei mogelijkheden te koop voor het maken van de mooiste creaties.

Binnenkort staan hier ook de 'tips en trucs' voor het maken van:

  • Stapeltaart
  • Topsy Turvy taart
  • Cake pops
  • Cupcakes
  • Koekjes van Royal Icing